Premie autoverzekering moet omhoog. Verzekeraars maken nu verlies

Bezitters van een auto moeten rekening houden met stijgende premies van hun autoverzekering. De reden is eenvoudig, verzekeraars maken nu verlies op deze verzekering. Het terugbrengen van schadekosten is lastig te realiseren. Hierdoor blijft het verhogen van de verzekeringspremie over om het verlies terug te dringen. Wat kan je zelf doen om de kosten in de hand te houden?

Tegenover iedere euro aan premie staat € 1,09 aan kosten. Met andere woorden, verzekeraars hebben te maken met 9 procent hogere kosten dan er binnenkomt aan verzekeringspremie.

Meer op de weg na covid
De Covid periode was voor autoverzekeraars een periode met lage kosten. Dit ziet DNB duidelijk terug in de resultaten. Het woon- werkverkeer stond op een laag pitje en er werd relatief weinig schade gereden. In 2023 is de achteruitgang zo groot dat het resultaat zelfs slechter is dan in de jaren voor het uitbreken van de covid pandemie.

Hogere kosten per schadegeval
Niet alleen het toegenomen weggebruik is de oorzaak van toegenomen kosten voor verzekeraars. Auto’s bevatten steeds meer elektronica en software, wat reparaties duurder maakt. Daarnaast speelt inflatie een rol. De prijs van onderdelen is gestegen en garages maken meer kosten bij het aantrekken en behouden van goed personeel. Kosten die uiteindelijk worden doorberekend in de premie van de verzekering.

WA-verzekering al 15 verlieslatend
In Nederland is het afsluiten van een WA-autoverzekering verplicht. Uit de cijfers van DNB blijkt dat autoverzekeringen met deze dekking al 15 jaar verlies opleveren voor verzekeraars. De casco dekking was in de meeste jaren wel winstgevend. Toch was dit niet voldoende om onder de streep positief uit te komen.

Wat kun je zelf doen om de kosten te beperken?
Verzekeraars zullen bij stijgende kosten vroeg of laat de premie moeten verhogen. Zelfs als ze daar zelfs terughoudend in zijn, zal DNB verzekeraars aandringen op een financieel gezonde balans tussen de verzekeringspremie en de schadelast. Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je meer betaalt dan nodig? We geven drie tips:

  1. Vergelijk premies
    Het lijkt een cliché, maar bij veel mensen komt het er niet van. Dit terwijl je met het periodiek vergelijken van verzekeringen relatief eenvoudig kunt besparen.
  2. Bekijk of je dekking nog aansluit
    Heb je een oudere auto en een volledig casco verzekering? Mogelijk is een goedkopere dekking in die situatie ook voldoende. Lees hier meer over de verschillende type autoverzekeringen en de leeftijd van je auto.
  3. Bundel verzekeringen
    Het onderbrengen van meerdere verzekeringen bij één verzekeraar kan korting op de verzekeringspremie opleveren. Het is aan verzekeraars zelf of ze dit aanbieden en uit welk percentage de eventuele korting bestaat.

In de afgelopen maanden is de gemiddelde premie van autoverzekeringen al opgelopen. Met de cijfers van DNB in het achterhoofd kun je een verdere stijging verwachten in de komende tijd. Wil je weten of jouw verzekering nog bij je situatie past? Of ben je benieuwd in hoeverre je kan besparen op de maandelijkse premie? Laat vrijblijvend een bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Oprecht financieel advies en hypotheken B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie