Informeer je ex over de hogere alimentatie in 2021

Jaarlijks wijzigt het bedrag dat je aan alimentatie ontvangt of betaalt. Het leven wordt doorgaans ieder jaar duurder en de alimentatie wordt hierop aangepast. Veel mensen denken dat deze verhoging automatisch volgt. Dat is niet het geval, je moet zelf actie ondernemen. Onderneem je geen actie, dan loop je op termijn een aardig bedrag mis.

De jaarlijkse prijsstijging (inflatie) is niet ieder jaar hetzelfde. Over de langere termijn streven centrale banken naar circa twee procent per jaar maar dat lukt niet altijd. Deze verhoging (inflatie) geldt voor de meeste goederen en diensten. Om alles betaalbaar te houden wordt bijvoorbeeld loon, huur en ook alimentatie aangepast aan de inflatie. Dit heet indexeren. Voor komend jaar heeft de overheid de indexatie vastgesteld op drie procent. 

De alimentatie gaat niet vanzelf omhoog
Veel mensen denken dat de verhoging van de alimentatie automatisch gaat. Dit is niet het geval. Het is daarom belangrijk je ex-partner op de hoogte te brengen van deze verhoging, zodat vanaf 2021 het juiste bedrag wordt overgemaakt. Heeft je ex al jaren niets gedaan met de vastgestelde indexering? In dat geval kan je het misgelopen bedrag tot vijf jaar terugvorderen. Onder bepaalde voorwaarden kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen je hierbij helpen. 

Vordering misgelopen alimentatie kan flink oplopen
Wordt de alimentatie niet jaarlijks verhoogd, dan heb je ieder jaar 12 maanden waarin je een bedrag aan alimentatie misloopt. Hierdoor kan een percentueel kleine verhoging op termijn een behoorlijk verschil maken. In onderstaande tabel zie je wat je misloopt als de alimentatie in de afgelopen vijf jaar niet geïndexeerd is. In het voorbeeld gaan we uit van €600 aan alimentatie in 2016.

Afspraken in echtscheidingsconvenant gaan voor
Deze standaard indexering geldt alleen voor mensen die de wettelijke bepalingen rondom de alimentatie volgen. Heb je in een echtscheidingsconvenant hier andere afspraken over gemaakt, dan geldt deze indexering niet voor jullie. Zie er wel op toe dat ook deze afspraken worden nageleefd.

Hoewel de alimentatiebetaler verantwoordelijk is voor het verhogen van de alimentatie, kan het geen kwaad hem of haar op de hoogte te stellen van de indexering in 2021. Wil je ex-partner afwijken van de afspraken? Ga hier niet klakkeloos in mee. De gevolgen kunnen op langere termijn groot zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Oprecht financieel advies en hypotheken B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie